Yoga

Cursul de Yoga

Cursul de Yoga
Profesor: Dana Tupa ( https://www.purna.ro/)

Odata ce începi a practica Yoga Tradițională, ai toate șansele să te îndrăgostești de ea și să devină curând un stil de viață. O să îți spun câteva ingrediente speciale care te vor ajuta să abordezi practica personală; poate le știi deja, poate te vor inspira să cauți un ‘’coach’’ în Yoga Tradițională sau poate îți vor fi sursă de inspirație:

1. Dacă vorbim despe abordarea Hatha Yoga, o postură, asana, pentru a fi considerată reușită este necesar a fi abordată pe o perioadă destul de lungă, evident mai lungă de 3-5 respirații. Este adevărat că o clasă, în prezent, durează în general între 60-90 minute, rareori mai mult. Din acest motiv, este destul de greu să faci mai multe asane și să le și menții pe fiecare undeva la un minim de 8 minute, cel puțin. Primele efecte la nivelul sănătății, energiei, laturii emoționale, mentale și spirituale, au loc la cel puțin 8-9 minute de practică sistematică per asana, preferabil chiar și mai mult.

2. Conform lui Patanjali, menținerea posturii se face la modul relaxant, fără efort, cu grijă însa să nu adormi în ea :). Dacă însa te chinui, te doare corpul sau respiri sacadat în postură, atunci acea asana este lipsită de efecte energetice și spirituale, iar menținerea ei nu depșăește nivelul de fitness.

yoga

3. Cum respiri în asana? Știu că sunt persoane care respiră sacadat, alții profund, unii abordează respirația Ujjyai. Conform tradiției, tot Patanjali menționează că, pe cât posibil, atunci când stai în asana să nu respiri. Evident că în mod normal, obișnuit, omul nu poate rămâne mult timp fără a respira. Care este de fapt secretul? Patanjali se referă la capacitatea de a te interioriza, la a fi atât de absorbit de ceea ce faci, încât să ajungi să uiți a respira. Ai observat că atunci când te uiți la un film și este o secvență super captivantă uiți să respiri pentru un timp foarte lung? Atunci ești atât de captivat de ceea ce vezi, încât te identifici perfect cu scena respectivă și…respirația se suspendă. Exact în același fel, atunci când păstrezi atenția intreagă asupra a ceea ce faci și ‘’descoperi’’ ce se întâmplă în corpul, energia, mintea și emoțiile tale, respirația tinde să devină atât de rară, încât există reale momente de suspendare. Să nu uităm că o respirație

4. Este necesară concentrarea minții atunci când practici Yoga Tradițională? DA! Gândește-te logic: atunci când conduci, dacă atenția ta se îndreaptă în altă parte, automat mașina se va duce în direcția în care privești sau cu alte cuvinte ești atent. Daca ții minte că acolo unde se îndreaptă atenția, acolo se duce energia și de acolo îți iei rezultatele, cel mai probabil nu vei mai practica niciodată yoga doar de dragul mișcării. Toate vin la pachet “promoțional” cu cel mai mic efort: corp, energie, minte, emoții și spiritualitate… ce ți-ai putea dori mai mult?

5. Cunoaște efectele posturilor pe care le faci, a energiilor care circulă prin corpul tău, iar la sfârșitul practicii fiecărei asana nu te grăbi să abordezi o alta, până când nu faci o scurtă meditație de aproximativ 1 minut, timp în care să evaluezi efectele rezultate din practica respectivă. La ce îți folosește asta? Cam câți oameni cunoști să fie conștienți de corpul lor? Să simtă care sunt necesitățile adevărate, să simtă când a început sau a plecat o durere, să producă la comandă o schimbare în emoțiile lor (mai ales dacă trăiesc repetitiv stări proaste)? Dacă faci o listă cu stările pe care le trăiești zilnic pe parcursul unei săptămâni, vei constata că cel mai probabil trăiești și retrăiești nu mai mult de 10-12 stări în general. Nu e cam puțin? Te mulțumești doar cu atât? Fiecare asana abordată tradițional, aduce stări emoționale diferite ce pot fi cultivate, însă aceasta înseamnă deja nivel de măiestrie! Prin cunoaștere aprofundată și prin practică poți ajunge la performanța unei schimbări automate a stărilor pe care vrei să le trăiești, sau să le accesezi. Așa-i că te încântă asta? Cât de minunat să poți trăi starea de libertate interioară când vrei, sau dacă ai nevoie de voință să o poți accesa aproape instantaneu, ori o stare afectivă, de concentrare a minții și încă atâtea altele… Și cu atât de puțin efort, doar prin practicarea Tradițională Yoga.

cursuri yoga

Înscrie-te în Academia de Arte Horia Brenciu

Disponibilitate Elevului:

Luni
Marti
Miercuri
Joi
Vineri
Sambata

Cursuri:

Evaluare Aptitudini Vocale Horia Brenciu - 550 lei / oraCanto - 195 lei / 50 minPian - 195 lei / 50 minChitara - 195 lei / 50 minVioara - 170 lei / 50 minTobe - 195 lei / 50 minProductie Muzicala - 2 rate - 5250 lei / modulDezvoltare personala prin jocuri teatrale - 130 lei / sedintaTeatru Copii - 590 lei / luna (1 sedinta / saptamana)Actorie Adulti - 690 lei / luna (1 sedinta / saptamana)Fotografie - 690 lei / luna (1 sedinta / saptamana)Yoga - 100 lei / oraPublic Speaking - 690 lei / luna (1 sedinta / saptamana)Dansul Mirilor - 2790 lei - 8 sedinte (90 min / sedinta)Dans Modern - 420 lei / luna (50 min / sedinta, 1 sedinta pe saptamana)Balet copii - 420 lei / luna (50 min / sedinta, 1 sedinta pe saptamana)In cautarea instrumentului favorit - 120 lei / oraTraieste cu Talent - 1550 lei / sendinta - 8 sedinte

Nivel:

IncepatorMediuAvansat